Veilig naar school fietsen: Een gezonde en slimme keuze!

Kind leren fietsen
  • Share via:

Het is geen geheim dat het verkeer rondom scholen vaak hectisch is. Ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen, dragen onbedoeld bij aan dit probleem. In plaats daarvan kunnen we onze kinderen aanmoedigen om veilig naar school te fietsen. Fietsen biedt namelijk verschillende voordelen ten opzichte van het parkeren van de auto bij school.

Leer je kind vroeg de route naar school te fietsen

Om ervoor te zorgen dat je kind veilig op de fiets naar school kan, is het belangrijk om hem of haar vroeg te leren hoe de route naar school te fietsen. Oefen regelmatig samen en leg de verkeersregels uit. Zo wordt je kind zelfverzekerder op de fiets en kan het veilig de weg op. Goed en op een veilige manier leren fietsen is belangrijk en daar hebben we allemaal, van jong tot oud, veel profijt van.

kind op fiets

Wel of geen helm voor kinderen op de fiets?

Veiligheid staat voorop bij het fietsen naar school. Hoewel het dragen van een helm niet verplicht is voor kinderen, kan het wel extra bescherming bieden. Het is raadzaam om kinderen een helm te laten dragen tijdens het fietsen, vooral als ze zich in het drukke verkeer begeven.

Kinderen die nog niet zelf kunnen fietsen, kunnen achterop

Is jouw kind nog niet in staat om zelfstandig te fietsen, dan kun je overwegen om een kinderzitje op de fiets te installeren. Hiermee kun je jouw kind veilig en comfortabel achterop vervoeren. Vergeet niet om extra voorzichtig te zijn tijdens het fietsen met een passagier.

Veilige verlichting en goede remmen

Een ander belangrijke aspect van veilig fietsen naar school is ervoor te zorgen dat de fiets van het kind is uitgerust met goede verlichting en remmen. Controleer regelmatig of de verlichting werkt en of de remmen goed functioneren. Zo is jouw kind goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers en kan het op tijd stoppen indien nodig.

Fietsen is gezonder dan met de auto

Naast de veiligheidsvoordelen heeft fietsen naar school ook tal van gezondheidsvoordelen. Het is een geweldige manier om lichaamsbeweging te krijgen en de conditie van het kind te verbeteren. Bovendien draagt het bij aan een duurzamere levensstijl door minder afhankelijk te zijn van de auto.

Met de "Wij gaan weer naar school"-campagne in het vooruitzicht, is het belangrijk om de voordelen van veilig fietsen naar school te benadrukken. Het biedt niet alleen een veiligere manier van reizen in vergelijking met het parkeren van de auto bij school, maar het is ook gezonder en draagt bij aan de ontwikkeling van vaardigheden en verantwoordelijkheid bij kinderen.