Mountainbike voor kinderen: hier moet je op letten!

Bicycles 5661632 960 720 1
  • Share via:

Op zoek naar een sportieve uitdaging? Stap met de kinderen op een mountainbike! Deze outdoor sport brengt plezier en gezonde spanning samen en helpt je kind met het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden, zoals verder vooruitkijken, een sneller reactievermogen, het leren doorzetten en natuurlijk leert je kind echte overwinningen ervaren!

Stel, jouw kind is zo enthousiast, dat een eigen mountainbike niet langer kan ontbreken! Maar je weet nog niet helemaal waar je eigenlijk op moet letten wanneer je een mountainbike voor kinderen gaat kopen? In dit artikel lichten we de belangrijkste zaken uit!

Welke maat mountainbike voor kinderen?

De maat van de fiets maakt een enorm groot verschil voor kinderen en een goed passende fiets kan bijdragen aan het gevoel van controle en dus plezier! In de eerste plaats is het goed om te kijken naar de wielmaat. Je kunt de juiste wielmaat laten bepalen aan de hand van de lichaamslengte (of nog beter de binnen beenlengte). Per merk kan de geometrie van een mountainbike voor kinderen verschillen en het is dus ook aan te bevelen om een aantal verschillende modellen/merken uit te proberen. De fiets kan vaak nog een poosje meegroeien met je kind doordat het zadel steeds een beetje hoger te verstellen is, en dat is natuurlijk fijn!

Versnellingen op een mountainbike voor kinderen?

Het is absoluut handig om versnellingen op een mountainbike voor kinderen te hebben, ook van jongs af aan kunnen ze deze leren gebruiken en daar hebben kinderen bij klimmen en afdalen later veel voordeel van! Wat zijn nu de belangrijkste aandachtspunten, op het gebied van versnellingen op een kinderfiets?

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met Grip Shift, dat is een handige draaiknop aan het handvat waarmee kinderen gemakkelijk van versnelling kunnen wisselen. Het is een gemakkelijke handeling en vaak kun je op het handvat aflezen op welke versnelling deze staat. Ook is het tegenwoordig bij de meeste fietsen de standaard om enkel nog over een achter-derailleur te beschikken, de zogenoemde 1x aandrijving is lichter, gemakkelijker in gebruik en een stuk onderhoudsvriendelijker doordat er alleen op de achterbladen nog wordt geschakeld. Het is raadzaam om de verschillen uit te proberen en je goed te laten adviseren door de verkoper of verhuurder.

Mountainbike route voor kinderen

Om de versnellingen correct te gebruiken op een route, is enige oefening vereist. Fietsen op een mountainbike voor kinderen is gevoelsmatig heel anders dan het fietsen op een gewone fiets. Een speciale kinder mountainbikeroute is vaak een mooi startpunt, hier is de route een stuk minder wild aangelegd, de ondergrond is comfortabeler (geen modderige of mulle stukken) waardoor het ook een plezierig begin is voor een beginnend kind. Genoeg geoefend op de krabbelbaan? Wanneer het tijd is voor de reguliere routes is het goed om van tevoren te informeren naar het niveau, lengte en hoogtemeters van de route. Ook wordt bij veel routes het niveau aangegeven middels een kleurensysteem. Groen is voor beginnende rijders, blauw is voor gemiddelde rijders, rood staat voor gevorderd en zwart is voor de doorgewinterde mountainbiker. Vaak staat deze informatie ook bij startpunten gepresenteerd of is online te vinden zodat je van tevoren goed kunt inlezen welke opties er allemaal zijn.

Een mountainbike voor kinderen uittesten? Dat kan!

Weet je niet zeker of mountainbiken iets voor jouw kinderen is? Of twijfel je aan de maat? Dan is het natuurlijk niet nodig om meteen een mountainbike te bestellen. In dat geval kun je ook kiezen voor een huurfiets in combinatie met een clinic, een kinderfeestje, of gewoon voor vrij mountainbiken gaan bij een indoor mountainbike parcours. Hier kunnen kinderen op een stoere, maar veilige manier kennismaken met het mountainbiken. Ze worden geholpen aan een passende fiets en krijgen altijd een duidelijke basisinstructie. Ook als ze al wat gevorderd zijn is zo’n indoor parcours perfect. Er zijn immers meerdere routes die ze af kunnen leggen op verschillende niveaus. Je hebt hier geen eigen mountainbike voor nodig, want je kunt er eentje huren! Wil je op den duur toch een eigen mountainbike voor je kinderen? Dan kun je bij het indoor mountainbike park altijd terecht om advies te vragen. Bij het indoor bikepark zijn ze altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen om jou en jouw kind van de beste aanbevelingen te voorzien.