Waar let je op bij de aanschaf van een fiets?

Als je een nieuwe fiets wilt kopen, dan zijn er een aantal factoren om op te letten. Zo voorkom je miskopen en hoge kosten voor een fiets die je wellicht niet gebruikt.

Aanschaf van een fiets
  • Share via:

Als je een nieuwe fiets wilt kopen, dan zijn er een aantal factoren om op te letten. Zo voorkom je miskopen en hoge kosten voor een fiets die je uiteindelijk niet gebruikt. Om je te helpen, vertellen we je in dit artikel waar je op moet letten, zodat je zeker weet dat jij de juiste fiets aanschaft.

Het soort fiets

Ten eerste is het belangrijk dat je helder voor ogen hebt naar wat voor soort fiets je op zoek bent. Heb je een stadsfiets nodig, wil je kinderen of grote spullen vervoeren, ben je van plan te trainen voor een etappe of zoek je een goede fiets om naar je werk te gaan? Jouw nieuwe fiets moet voldoen aan het doeleinde; een mountainbike is bijvoorbeeld niet handig als je ermee naar je werk wilt en de fiets mee moet in de trein. Dan kun je beter investeren in een goede vouwfiets, die je gemakkelijk mee kunt nemen in de spits.

Weet je niet zo goed wat voor soort fiets het beste bij je past? Maak dan een lijstje met waar je de fiets voor wilt gebruiken en neem die mee naar de fietsenzaak.

Een betrouwbare verkoper

Een tweede factor waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe fiets, is dat je naar een betrouwbare winkel gaat. Er zijn tal van fietsenzaken te vinden, zowel fysiek als online. Het nadeel van een online fietsenwinkel is niet alleen dat je nooit zeker bent van de betrouwbaarheid van de verkoper, je kunt de fiets ook niet uitproberen. In een fysieke winkel kan dit wel. Is de fiets naar wens en wil je deze aanschaffen? Dan kan de verkoper de fiets direct goed voor je afstellen, zodat je meteen comfortabel de weg op kunt.

Zorg ervoor dat je naar een fietsenwinkel gaat die goed bekend staat. Zo weet je zeker dat je deskundige informatie en professionele hulp krijgt en dat je de juiste prijs betaalt voor een fiets van goede kwaliteit.

Verzekeren of niet?

Wanneer je eenmaal een nieuwe fiets hebt aangeschaft, dan doe je er goed aan om deze te verzekeren. Het maakt niet uit wat voor soort fiets je hebt gekocht, er zijn fietsverzekeringen voor iedere soort. Om de best passende verzekering te vinden, kun je gebruikmaken van een vergelijkingswebsite. Zo kun je een fietsverzekering vergelijken met tal van andere fietsverzekeringen en uitzoeken welke polis het beste bij je past en het meest voordelig is. Uiteraard kies je zelf of je jouw fiets wilt verzekeren of niet; de ene fiets is de andere niet en je moet jezelf goed afvragen of de fiets het waard is. Zo is een elektrische fiets verzekeren altijd een goed idee. E-bikes bestaan uit onderdelen zoals een motor en een accu. Wanneer deze kapot gaan, is het repareren of vervangen ervan een duur grapje. Is de fiets verzekerd, dan zijn deze hoge kosten gedekt.

Kosten besparen op je fiets

De aanschaf van een fiets kan je veel geld kosten. Wanneer je een goede fiets nodig hebt, maar wat minder te besteden hebt, kun je ervoor kiezen om een tweedehands fiets te kopen. Op het internet zijn diverse aanbieders van tweedehands fietsen te vinden. Zorg er wel voor dat je de fiets altijd in het echt kunt bekijken en kunt uitproberen voordat je deze aanschaft. Zo weet je zeker dat de kwaliteit van de fiets in orde is en de verkoper de juiste prijs vraagt. Geld besparen op de aanschaf van een fiets is natuurlijk prettig, maar de kwaliteit en veiligheid staat voorop. Dat geldt uiteraard niet alleen voor tweedehands fietsen, maar ook wanneer je investeert in een gloednieuwe fiets. Nu je weet waar je allemaal op moet letten, heb jij binnen de kortste keren een voordelige fiets van hoogwaardige kwaliteit die ook nog eens verzekerd is mocht er iets kapot gaan.